Insusirile nevåzute ale lui Dumnezeu

1 02 2009

                   Insusirile nevazute sau atributele lui Dumnezeu

   

                  Fiinta lui Dumnezeu nu admite definitie dupa criterii omenesti,  Recunoscand, insa “insusirile” sau “atributele” lui Dumnezeu, oamenii, cu deosebire credinciosii, se straduiesc sa descrie acele calitati care Il deosebesc pe Dumnezeu de celelate fiinte. Trebuie sa recunoastem de la inceput, ca omul, chiar cel mai inteligent dintre  ei, este limitat in perceptie si intelegere, si ca, din aceasta pricina, nu va putea, decat in foarte slaba masura sa-L defineasca pe Dumnezeu. Totusi, este limpede ca Scriptura ne ajuta sa-L distingem pe Dumnezeu de celelalte fiinte. Cu ajutorul Scripturii, intelegem ca Dumnezeu are o pozitie unica, are o pozitie suprema in Univers. Biblia nu ne da o definitie a lui Dumnezeu, dar porneste de la adevarul existentei Lui, si ii prezinta insusirile sau atributele in diferite texte si in diferiti termini.  Ce minunat si ce esential sa-L cunosti pe Dumnezeul Bibliei!

                  Vom parcurge cateva texte din Scriptura care ofera concluzii cu privire la Slavitul Dumnezeu, revelat de Cartea Sfanta, cu atributele si lucrarile Lui.

                                Text                                                                                          Gen. 1: 1  La inceput Dumnezeu a

  creat cerurile si påmântul

  \Concluzie:                                                                                         Dumnezeu este Creatorul, Originatorul universului.

  Text                             

  Iov 11:7-9 Poti tu sa zici ca esti in stare sa patrunzi adancimile lui Dumnezeu, ca poti ajunge la cunoasterea desavarsita a  Celui Atot-Puternic? Cat cerurile-I de inalta! Ce poti face? Mai adanca decat  Locuinta Mortilor. Ce poti stii? Intinderea ei este mai lunga decat pamantul, mai lata decat marea…   

           Concluzie:               

                      Nu poti sa patrunzi adancimile lui Dumnezeu.El  este infinit in putere si in maretie.  Fiinta Lui este peste capacitatea de patrudere a omului. Dumnezeu este transcendent.

                             Text                               

  I                     Iov 36:26     Iata ce mare este Dumneu! Dar noi nu-L  

                        putem pricepe cåci nimeni nu I-a påtruns numårul anilor.

                        Concluzie:  Dumnezeu este infinit în vesnicie, nelimitat în timp.  

                                           El este vesnic.

                        Text

   Iov 37: 5  Dumnezeu tuna cu glasul Lui in chip minunat, face lucruri mari, pe care noi nu le întelegem. 

  Concluzie:    

   Ratiunea lucrarilor lui Dumnezeu depåseste capacitatea de întelegere\

  umanå.

  Text            

  Iov 37:24   Pe Cel Atot Puternic  nu-L putem ajunge,  cåci este mare in tarie. 

  Concluzie       

     Dumnezeu are initiativa in cunoasterea Lui de catre om.

  Text

  Ps. 77:9     Ti-ai croit un drum prin mare, o carare  prin apele cele mari, si nu Ti se mai cunosc urmele .                    Concluzie:.                                                                                                                        

  Dumnezeu lucreaza in chip tainic

   

  Ps. 92: 15   Cat de adanci sunt lucrarile Tale si ce adanci sunt gandurile Tale.                          

   Concluzie   Dumnezeu este demn de lauda si de admiratia celor carora li  Se reveleazå.                                                                                

   Text

  Prov. 25: 2   Slava lui Dumnezeu sta in ascunderea lucrurilor.

  Concluzie        

  Tot ceea ce face Dumnezeu este slåvit, dar El are o slavå de essentå,

  nu una aparentå.

   Text 

  Rom. 11:31-36 O,adancul bogatiei, intelepciunii, si al stiintei lui Dumnezeu.Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui! Si, într-adevår  “cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfåtuitorul Lui?”. Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui så fie gloria în veci! Amin

    Concluzie

  Intelepciunea infinitå a lui Dumnezeu este de nepåtruns.  El este Originatorul, Påstråtorul în existentå Cel vesnic slåvit de tot Binele din Univers; El controleazå si are ultimul cuvânt în Univers.

    

                  In Biblie, termenul teologic “atributele lui Dumnezeu”, are o specificitate remarcabila. La Romani 1:20 este folosita expresia “insusile nevazute ale lui Dumnezeu” iar la 1 Petru 2:9 este folosita alocutiunea “puterile minunate” (sau dupa traduceri mai moderne “virtutile excelente” ale Lui. Este, deci evident ca orice atribut al lui Dumnezeu desemneaza  un aspect al desavarsirilor, al perfectiunii lui Dumnezeu, desigur prezentat la nivelul capacitåtii  umane de întelegere.

                     Cercetatorii Scripturilor, deosebesc  doua categorii de atribute ale lui Dumnezeu: necomunicabile si comunicabile.  O succinta enuntare a unor asemenea attribute poate fi folositoare;

   

         A.  Atribute necomunicabile

  Sunt acele insusiri nevazute ale lui Dumnezeu care ii apartin in exclusivitate lui Dumnezeu  si care sunt inerent specifice Dumnezeirii, naturii divine.  Un om credincios, oricat de avansat in sfintenie sau evlavie, nu poate pretinde sau afirma ca detine asemenea insusiri.

   

  a.      .  Atribut:  Existenta prin Sine Insusi 

            Text:     Ioan 5:26 “Caci dupa cum Tatal are viata in Sine, tot asa a dar si F iului sa aiba viata in Sine.:

            Alte texte: Alte texte:  Isaia 40:18; Ef. 1:5; Apoc, 4:11 Ps 115:3; Ps. 33:11

   Semnificatie: Dumnezeu este absolut independent de orice altceva. Totul in Univers depinde de El.

  b.      ,   Atribut:  Imutabilitatea (vesnic de neschimbat) 

            Text:     I Isaia 41:4  Eu, Domnul, Cel Dintai, Eu Acelas pana in cele din urma veacuri.””.

            Alte texte: Ps. 102:26-27; Evrei 1:11-12; Maleahi 3:6; Evrei 13:

  oan 5:26   Dupa cum Tatal are viata in Sine Insusi, tot asa a dat si Fiului sa aiba viata in Sine Insusi”.

            Semnificatie: Dumnezeu nu Se schimba in Fiinta, Desavarsirile, Scopurile si Fagaduintele Sale. Imutabilitatea nu inseamna imobilitate. Dumnezeul Bibliei este un Dumnezeu viu, activ, intervenind in vietile oamenilor, potrivit planului Sau.

  c.      Atribut: Infinitate (Maretie nesfarsita)

  Text:  Ps. 145:1  “Marimea Lui este nepatrunsa”.

  Alte texte:  1 Imp. 8:27; Ps. 90:2; Ps. 102:12; 1 Tim. 1:17

  Semnificatie: Nimeni si nimic nu-L poate limita pe Dumnezeu: nici spatial, nici timpul, nici relatiile cu Universul,  Infinitatea in timp este Vesnicia. Dumnezeu trece peste orice limitare temporara sau spatiala.

   Din infinitatea lui Dumnezeu, decurg alte trei attribute necomunicabile:

           atotprezenta sau omniprezenta;

           cunoasterea totala sau omnistiinta

           puterea nelimitata, atotputernicia sau omnistinta

   

                    Cå Dumnezeu este atotprezent  intelegem din Psalmul 139:7-12. David scrie: Unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de fata ta? Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii si acolo mana Ta ma va calauzi si drepta Ta ma va apuca. Daca voi zice: “Cel putin intunerecul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu”, iata ca nici intunerecul nu este intunecos pentru Tine si noaptea straluceste ca ziua si intunerecul ca lumina!   Da, Avem un Dumnezeu omnipresent.  El umple cu Fiinta Lui orice parte a spatiului, dar El nu este legat, ca Fiinta de materia sau de câmpul care exista in spatiu.  Omniprezenta lui Dumnezeu nu inseamna identificarea lui Dumnezeu cu universul creat sau, cu “natura”. Dumnezeu este prezent in creatiune cu puterea Sa dar El este prezent nu avand natura creatiei ci propria Lui natura, care nu poate fi accesibila simturilor umane sau chiar celor mai fine instrumente. Este o natura cu totul aparte, mai mult decat natura spirituala: este natura divina, transcendentala.  Atotprezenta lui Dumnezeu nu insemneaza ca El Isi gaseste placerea în ceea ce fac oamenii peste tot sau cu ceea ce face oricine;  Dumnezeu este prezent si in cer si pe pamant, dar este glorificat in ceruri, si priveste cu dezaprobare domnia pacatului in atatea vieti de oameni pe pamant.

                   Dumnezeu gaseste placere in a fi prezent “acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Lui”., Dar, desi prezent, El dezaproba formalismul religios, neprihanirea unita cu sarbatoarea, cultul omului in biserici care se pretind crestine unde se practica falsa inchinare.

                    Cand cosmonautul sovietic Titov s-a intors din misiunea sa in spatial “extra-terestru:, a spus, intr-o conferinta de presa: “Am fost acolo, si nu L-am vazut pe Dumnezeu.”.  Ce marginita este gandirea oamenilor despre Dumnezeu! Credinta Il vede pe Dumnezeu peste tot, pentru ca Biblia, aplicata de Duhul Sfant la inima credinciosului spune acest lucru

                 Se spune ca un tata voia sa fure ceva roade din gradina altcuiva, I-a zis fiului sau:

                                -Stai la panda si ia aminte sa nu treaca cineva sa ma vada.  S-a dus omul  sa-si infaptuiasa planul, dar cand sa inceapa sa puna in traista roadele, fiul a strigat;

                                – Tata, tata, te vede cineva,  Tatal a venit grabit catre el:

                                 – Cum? Cine ma vede?

                                 – Dumnezeu te vede, tata!  Este scris:  Totul este gol si descoperit inaintea ochilor Lui”. El este omniprezent, de aceea El vede toate si stie toate.,

             Cunoasterea deplina sau omnistiinta lui Dumnezeu este afirmata in mod explicit in numeroase texte din Cartea Sfanta. Iata, de pilds ce este scris ls Ieremia 23:24:  “Poate cineva sa stea intr-un loc ascuns fara sa-l vad Eu? Nu umplu Eu cerurile si pamantul?   La Evrei 4:13 este redat versetul: “Nicio faptura.nu este ascunsa de El, ci totul este gol si descoperit inaintea Aceluia cu care avem aface..”  Exista corelare intre atotprezenta si atoatestiinta lui Dumnezeu..  Dar este mai mult decat atat: in timp ce persoanele umane cunosc lucrurile dupa producerea lor – pe principiul posterioritatii lor, Dumnezeu cunoaste sfarsitul lucrurilor inainte de a incepe: aceasta pentru ca pentru Dumnezeu nu este trecut, prezent si viitor – pentru El, Cel Vesnic exista o perceptie vesnica a lucrurilor. In atotstiinta Lui, pentru Dumnezeu nu sunt nici pacate, nici planuri ascunse: El stie totul.  Te bucura sau te rusineaza acest lucru?.

   

  Atotputernicia lui Dumnezeu                                          Texte::  Geneza 18:14:  Este oare ceva prea greu pentru Domnul?

   Ieremia  32:17:  Ah, Doamne, Tu ai creat cerurile si pamantul cu puterea Ta cea mare si cu bratul Tau intins: nimic nu este prea greu pentru Tine!”

  Ieremia 32:27: Iata, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricarei creaturi, Este, oare, ceva          prea greu pentru Mine?”

  Deuteronom 3:24:  Stapane, Tu ai inceput sa arati slujitorului Tau maretia Ta si mana Ta cea puternica, intrucat, care este dumezeul acela in cer si pe pamant  care sa faca lucrari ca ale Tale si sa aiba putere ca a Ta?”

      Puterea lui Dumnezeu e infinit de mare. Prin Cuvantul Lui au luat fiinta  constelatiile      si galaxiile, au fost create continentele si oceanele, vegetatia, biosfera, umanitatea,       miliardele de ingeri, iar toate acestea nu reprezinta decat o farama din puterea Lui,

      Apoi, ce putere slavita are Dumnezeu sa mantuiasca vesnic si desavarsit pe pacatosi, sa pastreze Universul in existenta si sa “faca totul dupa sfatul voiei Sale          (Ef. 1:11).

  De notat ca atotputernicia si atotstiinta lui Dumnezeu sunt atribute divine necomunicable, dar Dumnezeu, in condescendenta Lui binevoitoare fata  de oameni comnunica unor oameni nu puterea lui nelimitata  si nu stiinta lui absoluta, ci capacitate de a cunoaste si de a lucra, potrivite cu limite si masuri hotarite de Dumnezeul Suveran.

  Dumnezeu comunica oamenilor nu omnistiinta Lui, nici atotputrnicia Lui, ci o parte din cunoasterea Lui, o parte din puterea Lui.  Prin lucrarea si bunavointa lui Dumnezeu, oamenii sunt abilitati de El sa poata avea o masura de stiinta si de putere.

     Cuvantul “putere” implica si notiunea de autoritate.  Sub acest aspect, Dumnezeu are autoritatea suprema, in timp ce oamenii au autoritate limitata in timp si extindere, potrivit cu randuiala Celui ce detine autoritatea suprema, vesnica, absoluta. Autoritatea divina cu caracter suprem, absolut, este atribut necomunicabil, in timp ce autoritatea umana, limitata, cat de cuprinzatoare ar aparea, nu poate fi detinuta, pastrata si exercitata decat cu ingaduinta lui Dumnezeu

   

  B.  Atribute comunicabile

   

  Atribut:  Spiritualitate

  Text:  Ioan 4:24  “Dumnezeu este Duh”

  Semnificatie:   Dumnezeu  nu are insusiri proprii materiei.  Dumnezeu este imaterial, invizibil, fara compozitie, fara extindere. Dumnezeu este sursa vietii spirituale a oamenilor credinciosi

   

  Atribut: Sfintenie

  Text: Isaia 6:3   “Sfant, sfant, sfant este Domnul Ostirilor”.

   Apoc. 4:8; Ps. 22:3; Ioan 17: 11 etc.

  Semnificatie:   Dumnezeu, Creatorul este cu totul distinct, separat de creaturile Sale. El este sfant in revelatia Sa, in harul Sau, in mantuirea Lui, in dreptate Lui, in mania Lui. Dumnezeu nu poate in niciun fel sa aiba partasie cu pacatul, El fiind singura sursa a oricarei excelente morale.  El este desavarsit in a manifesta, voi si pastra excelenta morala si in a o cere de la creaturile Sale. Duhul Sfant comunica oamenilor credinciosi care Il au pe Domnul Isus Cristos ca Mantuitor personal sfintenia ceruta de Dumnezeu, prin Cuvantul Scripturii si prin rodirea in viata individuala a “roadei Duhului” (Gal. 5:22-23), prin virtuti care denota o crestere progresiva in sfintenie.

   

  Atribut: Dreptate

  Text: Ezra  9:15  “Domane, Dumnezeul lui Israel, Tu esti drept”.

   Ps. 119;137; Ps 145:17; Ioan 17: 25; 2 Tim. 4:8; 1 Ioan 2:29; Apoc. 16:3.  etc

  Semnificatie:  Dumnezeu este infinit de drept. In perfectiunea dreptatii Sale, El lucreaza cu creaturile Sale potrivit cerintelor sfinteniei, pe care El, Cel Sfant, le cere de la creaturi. El rasplateste si pedepseste potrivit cu criteriile dragostei si sfinteniei Sale, manifestate in Jertfa de la cruce a Domnului Isus.  In temeiul acestei jertfe, in care Cristos a fost Inlocuitorul pacatosilor care primesc harul lui, Dumnezeu acordå pâcåtosilor o mântuire vesnicå.  Pe cruce, cerintele dreptatii lui Dumnezeu sunt deplin satisfacute si pacatosii care cred in Isus sunt declarati drepti: ei ai au fost indrepatiti prin Cristos.  Ce frumoasa ingemanare a dragostei si dreptatii lui Dumnezeu este revelata de Jertfa de la Golgota!.

   

  Atribut: Suveranitate

  Text: Efeseni 1:11 “Acela care face toate dupa sfatul voiei Sale””.

   Romani 9: 15-18; Isaia 46:10; Psalm 115:5-6: Iov 23: 18.etc.

  Semnificatie:  Dumnezeu controleaza absolut tot ce se petrece in Univers.  El are Autoritatea absoluta, in ceruri si pe pamant. El are ultimul cuvant, in viata indivizilor, in familii, in istorie, in societate, in adunarilr de credinciosi.  Suveranitatea lui Dumnezeu nu se contrapune responsabilitatii umane, deoarece

  Suveranul Absolut este perfect drept iar in esenta Lui este Dragoste.

   

       Un grup de credinciosi a incercat sa formuleze in scurte cuvinte ganduri conceptul biblic al atributelor lui Dumnezeu. Ei au scris:  “Exista un singur Dumnezeu Viu si Adevarat, care este infinit in Fiinta si Desavarsirea Sa, duh de puritate absoluta, invizibil, fara trup, fara madulare componente, fara pasiuni, imutabil, nelimitat de imens, vesnic, de nepatruns,. atotputernic, atotintelept,, de o sfintenie perfecta, deplin liber, avand suprematia universala, care face totul dupa sfatul voiei Sale deplin drepte si neschimbate, spre slava Lui Insusi. Dumnezeu este cu totul plin de dragoste, de har, de indurare, de rabdare, bogat in bunatate si adevar. El iarta nelegiuirea, neascultarea si pacatul, si rasplateste pe cei ce-L cauta cu staruinta.  Dumnezeu este perfect in dreptatea Sa si de temut in judecatile Lui, caci uraste pacatul si nu lasa nicio vina nepedepsita.

       Dumnezeu Isi are intreaga existenta, glorie, indurare si binecuvantare in si de la El, si El Singur Isi este de ajuns Lui Insusi.  El nu are nevoie de nicio faptura pe care a creat-o si nu-Si datoreaza slava creaturlor ci Dumnezeu Isi manifesta propria slava in, prin, catre si peste fapturile Sale.  Numai Dumnezeu este unicul izvor al existentei: “din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile”. El are suveranitatea absoluta peste ele, ca sa lucreze prin ele, sau sa actioneze prin intermediul lor asa cum Ii place Lui. Totul este gol si descoperit inaintea Lui. Cunostinta Lui este infinita, fara gres, independenta de creatura, de aceea, pentru El nimic nu este nici neclar, nici nesigur.  Dumnezeu este desavarsit de sfant in planurile Lui, in lucrarile Lui si in poruncile Lui. El este Cel Caruia – oamenii, ingerii, orice creatura Ii datoreaza inchinare, slujire si ascultare, asa cum Ii pace Lui sa le ceara.

       In Unicul Dumnezeu sunt trei Persoane de aceeasi natura, putere si vesnicie: Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu-Duhul Sfant.   Unicul Dumnezeu n-are inceput: Persoanele care alcatuiesc Treimea Divina sunt sunt deopotriva vesnice: ele sunt fara inceput si fara sfarsit.  Credinciosilor le este scump adevarul ca Domnul Isus Cristos este din vesnicie Fiului lui Dumnezeu. Nu a existat nicio fractiune de timp, plasata in trecut cand Cristos n-a fost Fiul lui Dumnezeu, nicidata cand El nu a existat vesnic, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant.

      Dumnezeu nu comunica oamenilor atributul Lui de Suveran absolut, dar indrituieste cu

  Autoritate, cu aparenta suveranitate limitata pe unii oameni. In toate aceste cazuri, ultimul cuvant il are Dumnezeu. El este in control, este totdeauna si peste toate in control: nu se intampla nimic in Univers fara stirea Lui.

      Serban Constantinescu

Advertisements

Actions

Information

One response

18 07 2009
COVACI GHEORGHE MIRCEA

Nu ati amintit aici multe din atributele morale ale lui Dumnezeu. Succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: